Reparatii tamplarie termopan

 

Reparatii tamplarie termopan – ce trebuie sa stii!

Alegerea si intretinerea tamplariei este foarte importanta pentru factorul economic al locuintei. Pana la 41% din caldura se poate pierde prin ferestre si usi. Tamplaria termopan este o investitie importanta ce aduce beneficii de durata. Anumite elemente insa se deterioreaza mai usor in timp si necesita mici reparatii de tamplarie termopan.

Daca simti ca fereastra sau usa nu mai izoleaza la fel de bine termic sau daca manevrele de inchidere, deschidere si rabatare se realizeaza cu greutate, nu inseamnca ca tamplaria este stricata. Este posibil insa ca anumite componente ale usilor sau ferestrelor sa necesite atentie.

Reparatii tamplarie termopan – doua elemente importante ce necesita reparatii ocazionale:

1. Schimbarea garniturilor

Garniturile sunt elementele care se deterioreaza cel mai usor. Ele au durata de viata scurta si sunt motivul principal pentru reparatii tamplarie termopan. Garniturile sunt confectionate din cauciuc si se tocesc in timp. De aceea, ca o data la 3 ani poate fi necesara inlocuirea lor.

Cand e necesara schimbarea garniturilor ferestrei termopan?reparatii tamplarie termopan garnituri

Daca se intampla ca apa de ploaie sa intre in toc, simti curent in diferite zone ale ferestrei sau usii sau observi ca gradul de izolare fonica a scazut, atunci este momentul sa schimbi garniturile. Cand sunt uzate, garniturile isi pierd elasticitatea si nu se mai pliaza perfect la punctul de contact cu profilul. Astfel, apar goluri pe unde patrunde vantul sau sunetul .

Schimbarea garniturilor nu este un proces costisitor sau complicat si poate fi realizata intr-un timp foarte scurt de catre un specialist.

2. Reglarea feroneriei

Impreuna cu garniturile, feroneria asigura etanseitatea tamplariei. Totodata ea reprezinta mecanismele de inchidere-deschidere ale ferestrei. Dupa o perioada de utilizare, ferestre si usile termopan necesita reglaj pentru a pastra tamplaria in stare buna cat mai mult timp.

reparatii tamplarie termopan botosaniCand e necesara reglarea ferestrei termopan?

  • Cand observi ca fereastra “se lasa”, mai exact partea orizontala nu mai e paralela cu tocul;
  • Cand fereastra loveste in partea de jos sau in partea de sus a laturii cu manerul;
  • Cand fereastra cade din foarfeca atunci cand este deschisa normal;
  • Cand vrem sa deschidem fereastra normal, insa aceasta se deschise si oscilobatant, din partea de sus;
  • Cand se simte curent in anumite zone ale ferestrei. Acest lucru se poate testa si cu o foaie de hartie. Inchide usa peste o foaie, iar daca aceasta poate fi trasa cu usurinta afara, atunci inchiderea ferestrei nu mai este etansa. Daca foaia nu poate fi trasa afara, atunci inchiderea ferestrei izoleaza corespunzator.

Cum reglezi fereastra?

Reglajul feroneriei unei ferestre sau unei usi termopan ar trebui facut de personal specializat in domeniu. Daca reglajul nu este efectuat corect, poate duce la imposibilitatea de a mai inchide fereastra sau usa termopan.

Daca sunteti nevoit sa faceti mici ajustari, veti avea nevoie de o cheie imbus, in mod special marimile 2 si 4. Daca fereastra termopan loveste in partea de jos sau in partea de sus a laturii termopanului, atunci trebuie infiletat surubul de la balamaua de sus a ferestrei. Daca fereastra cade din foarfeca atunci cand este inchisa normal, trebuie reglata balamaua de jos, prinsa de cercevea. Mai intai se da jos capacul ce mascheaza balamaua, iar apoi se infileteaza surubul de sus.

Daca efectuati singuri mici reglaje ale ferestrelor, in mod constant, este indicat totusi ca dupa o perioada sa chemati o firma specializata pentru a verifica feroneria si a face alte reglaje de finete. Reglajele incorecte pot afecta fuctionalitatea ferestrei si etanseitatea ei.

Puteti regla singuri ferestrele termopan doar daca aveti balamale cu puncte de reglaj. Pentru a regla balamalele turcesti fixe este necesara repozitionarea balamalei in raport cu tocul. Aceasta operatiune poate fi realizata doar de catre specialist cu pregatire tehnica.

 

Solicita reparatii termopane

Firma noastra realizeaza lucrari de reparatii tamplarie termopan in judetele Botosani, Suceava, Iasi. Ne ocupam atat de schimbari de garnitura, cat si reglaje complexe ale feroneriei sau schimbarea ei. Prin completarea formularului de contact ne poti descrie problema tamplariei tale, iar noi iti vom raspunde cu solutii privind repararea ei.

 

Intretinerea tamplariei termopan

 

Intretinerea tamplariei termopan

Tamplaria termopan reprezinta o investitie importanta pentru locuinta. Ea reduce semnificativ pierderile de caldura pe timpul sezonului rece, oferind totodata izolatie fonica. Pentru a te bucura insa de aceste avantaje cat mai mult timp posibil este bine ca stii care sunt pasii pentru intretinerea tamplariei termopan.

Manevram constant ferestrele si usile, asa ca acestea sunt supuse uzurii. Recomandam verificarea periodica a tamplariei termopan. Daca se remarca defectiuni, contacteaza un specialist, pentru a le remedia cat mai repede si mai corect.

Intretinerea tamplariei termopan

Ce trebuie sa eviti

  • Atarnarea unor obiecte pe partea mobila a ferestrelor si usilor, cand acestea sunt deschise sau rabatate;
  • Fortarea deschiderii canatelor mobile mai mult decat permite pozitia de montaj;
  • Manevrarea manerului ferestrei cand aceasta este deschisa;
  • Introducerea de obiecte intre toc si rama, ce ingreuneaza inchiderea etansa.

Ce trebuie sa faci pentru intretinerea tamplariei termopan

Pentru cresterea duratei de viata a tamplariei, este necesara intretinerea urmatoarelor elemente ce o compun:

1.Feronerie

  • cel putin o data pe an greseaza toate partile in miscare ale feroneriei, punctele de inchidere, balamalele si bulbii de inchidere si verifica functionalitatea acestora. Foloseste pentru gresare un ulei pentru mecanisme fine sau spray gresant pe care il poti procura de la hypermarket;
  • strange suruburile de prindere a manerelor si suruburile blocatorilor de toc;
  • verifica daca feroneria asigura o strangere rama-cercevea corespunzatoare, pe garniture de etansare. Poti verifica acest lucru presand o foaie de hartie intre garnitura de la cercevea si toc. Daca strangerea este slaba, hartia se misca sau cade. In acest caz se regleaza excentricul blocatorilor de pe cercevea pana se asigura strangerea necesara.

2.Garnituri – ele asigura inchiderea etansa a usilor si ferestrelor.

  • Curata garniturile cu o carpa umeda cu detergent obisnuit. Suplimentar, le poti trata cu glicerina;
  • Pentru ca sunt confectionate din cauciuc, garniturile se tocesc in timp si trebuie inlocuite cu unele noi. La fel si garniturile care nu mai asigura strangerea necesara.
  • Din cauza diferentelor de temperatura dintre vara si iarna de la noi, o data la 3 ani poate fi necesara schimbarea garniturilor. Garnitura uzata nu mai asigura aceeasi izolatie termica si fonica si pot avea loc scurgeri de apa. De multe ori, atunci cand se observa disfunctionlitati la ferestre si usi termopan, problema o reprezinta garniturile uzate.

3.Profilul din aluminiu sau pvc

  • Poti curata profilul cu o gama variata de detergenti casnici si o carpa umeda. Nu folosi obiecte abrazive si solutii diluante.
  • Fereste tocul si cerceveaua de zgarieturi, lovituri, stropi de tencuiala, var, vopsea. Nu este recomandata vopsirea profilelor.
  • Asigura-te ca intre cercevea si toc nu exista mizerie sau corpuri ce pot forta feroneria sau curba profilele.

Cere informatii intretinere si reparatii

 

Firma noastra asigura si servicii de intretinere si reparatii termopane. Ne poti contacta pentru intrebari suplimentare privind intretinerea, dar si pentru a solicita un specialist pentru ajustarea feroneriei, schimbarea garniturilor si alte reparatii.

 

Componente ferestre termopan

 

Componentele unei ferestre termopan

Ferestrele termopan sunt in topul preferintelor cand vine vorba de renovari sau proiecte noi de constructii. Poti alege dintr-o gama variata de produse cu diverse specificatii, dar inainte de toate e important sa intelegem care sunt componentele unei ferestre termopan. Astfel, vei sti mai usor ce model de tamplarie se potriveste cel mai bine proiectului tau.

Termopanele sunt constructii de doua sau trei foi de sticla (tripan), imbinate cu sisteme de profile si feronerie ce asigura o inchidere etansa. Aceste elemente sunt valabile atat pentru tamplaria din pvc, cat si tamplaria din aluminiu.

Componentele unei ferestre si usi termopan sunt:

  1. Profilul pvc sau aluminiu – aici sunt incluse tocul si rama ferestrei sau usii
  2. Vitrajul (geamul)
  3. Feroneria
  4. Accesorii aditionale: glafuri, plase tantari, rulourile, obloanele

 

Componente ferestre termopan

1. Profilele din pvc sau aluminiu

Reprezinta structura pe care se monteaza ferestrele si usile termopan sau tripan. Profilele din pvc sau aluminiu se deosebesc prin numarul de camere si garniturile de etansare. De numarul de camere depinde si adancimea constructiva a profilului. O adancime mai mare, are beneficii de izolare mai mari. Din aceste profile sunt alcatuite tocul si rama ferestrei sau usii. Profilele pot fi abe, gri, nuante RAL sau nuante care imita lemnul.

Tocul – Este elemental de legatura cu peretele si cel care sustine cercevelele. In functie de modelul de tamplarie ales, tocul poate fi din pvc sau aluminiu. Geamul ferestrelor si usilor fara deschidere se monteaza in toc.

Rama sau cerceveaua – Este elemental care sustine geamul sau vitrajul si care permite deschiderea ferestrei. Rama este prinsa de toc prin intermediul balamalelor. Legatura dintre toc si rama trebuie sa fie etansa, pentru a reduce pierderile de caldura. Geamul ferestrelor si usilor cu deschidere se monteaza de cercevea.

 

2. Vitrajul sau geamul – unul dintre componentele esentiale ale ferestrei si usii termopan

Vitrajul este termoizolant si este compus din doua sau trei (tripan) foi de sticla separate de niste baghete din aluminiu. Intre aceste foi este un spatiu ermetic umplut cu aer sau gaz inert. Intre sticla si profil mai este prezent un sistem de garnituri. Daca se foloseste o singura foaie de sticla atunci este tamplarie pvc sau aluminiu fara geam termopan. Pentru interior puteti opta pentru o singura foaie, dar pentru exterior este necesar geamul termopan.

Un alt aspect important il reprezinta grosimea sticlei. Aceasta depinde de adancimea de montaj a profilului pvc sau aluminiu si de numarul de camere. Este recomandat sa te consulti cu un specialist pentru a lua o decizie in privinta acestor componente ale ferestrei termopan. De ele depinde in mare parte gradul de izolatie termica.

Sticla poate fi simpla, colorata, reflexiva, cu desene decorative sau cu diverse grade de transparenta, in functie de preferintele tale.

componente ferestre termopan - feronerie                         componente ferestre pvc - bagheta despartitoare aluminiu

3. Feroneria

Este reprezentata de ansamblul de balamale si mecanismele de inchidere-deschidere. Feroneria este si partea metalica de pe partea mobila a ferestrei, controlata de maner. Aceasta parte este foarte importanta pentru etanseitatea ferestrei sau a usii. De aceea, e bine sa te consulti cu un specialist pentru alegerea feroneriei, odata cu profilul si sticla.

 

4. Accesorii

Accesoriile sunt elemente optionale ale ferestrei termopan si trebuie alese in functie de utilitate. Accesoriile cuprind glafuri interioare si exterioare, plase de tantari, rulouri si obloane. Toate acestea pot fi realizate pentru a fi in ton cu nuanta profilului.

 

Este important sa stii elementele componente ale ferestrei termopan si legatura dintre acestea pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru proiectul tau. O fereastra de calitate si bine intretinuta poate dura chiar 50 de ani, asa ca e bine sa profiti la maximum la avantajele tamplariei termopan.

Descopera gama de produse termopan

 

Pe pagina noastra, gasesti informatii despre diverse profile din aluminiu si pvc, precum si specificatiile tehnice ale acestora (numar de camere, adancime, grosime sticla, coeficient termic). Iar pentru sfaturi si informatii suplimentare, ii poti contacta oricand pe specialistii nostri.