Componente ferestre termopan

 

Componentele unei ferestre termopan

Ferestrele termopan sunt in topul preferintelor cand vine vorba de renovari sau proiecte noi de constructii. Poti alege dintr-o gama variata de produse cu diverse specificatii, dar inainte de toate e important sa intelegem care sunt componentele unei ferestre termopan. Astfel, vei sti mai usor ce model de tamplarie se potriveste cel mai bine proiectului tau.

Termopanele sunt constructii de doua sau trei foi de sticla (tripan), imbinate cu sisteme de profile si feronerie ce asigura o inchidere etansa. Aceste elemente sunt valabile atat pentru tamplaria din pvc, cat si tamplaria din aluminiu.

Componentele unei ferestre si usi termopan sunt:

  1. Profilul pvc sau aluminiu – aici sunt incluse tocul si rama ferestrei sau usii
  2. Vitrajul (geamul)
  3. Feroneria
  4. Accesorii aditionale: glafuri, plase tantari, rulourile, obloanele

 

Componente ferestre termopan

1. Profilele din pvc sau aluminiu

Reprezinta structura pe care se monteaza ferestrele si usile termopan sau tripan. Profilele din pvc sau aluminiu se deosebesc prin numarul de camere si garniturile de etansare. De numarul de camere depinde si adancimea constructiva a profilului. O adancime mai mare, are beneficii de izolare mai mari. Din aceste profile sunt alcatuite tocul si rama ferestrei sau usii. Profilele pot fi abe, gri, nuante RAL sau nuante care imita lemnul.

Tocul – Este elemental de legatura cu peretele si cel care sustine cercevelele. In functie de modelul de tamplarie ales, tocul poate fi din pvc sau aluminiu. Geamul ferestrelor si usilor fara deschidere se monteaza in toc.

Rama sau cerceveaua – Este elemental care sustine geamul sau vitrajul si care permite deschiderea ferestrei. Rama este prinsa de toc prin intermediul balamalelor. Legatura dintre toc si rama trebuie sa fie etansa, pentru a reduce pierderile de caldura. Geamul ferestrelor si usilor cu deschidere se monteaza de cercevea.

 

2. Vitrajul sau geamul – unul dintre componentele esentiale ale ferestrei si usii termopan

Vitrajul este termoizolant si este compus din doua sau trei (tripan) foi de sticla separate de niste baghete din aluminiu. Intre aceste foi este un spatiu ermetic umplut cu aer sau gaz inert. Intre sticla si profil mai este prezent un sistem de garnituri. Daca se foloseste o singura foaie de sticla atunci este tamplarie pvc sau aluminiu fara geam termopan. Pentru interior puteti opta pentru o singura foaie, dar pentru exterior este necesar geamul termopan.

Un alt aspect important il reprezinta grosimea sticlei. Aceasta depinde de adancimea de montaj a profilului pvc sau aluminiu si de numarul de camere. Este recomandat sa te consulti cu un specialist pentru a lua o decizie in privinta acestor componente ale ferestrei termopan. De ele depinde in mare parte gradul de izolatie termica.

Sticla poate fi simpla, colorata, reflexiva, cu desene decorative sau cu diverse grade de transparenta, in functie de preferintele tale.

componente ferestre termopan - feronerie                         componente ferestre pvc - bagheta despartitoare aluminiu

3. Feroneria

Este reprezentata de ansamblul de balamale si mecanismele de inchidere-deschidere. Feroneria este si partea metalica de pe partea mobila a ferestrei, controlata de maner. Aceasta parte este foarte importanta pentru etanseitatea ferestrei sau a usii. De aceea, e bine sa te consulti cu un specialist pentru alegerea feroneriei, odata cu profilul si sticla.

 

4. Accesorii

Accesoriile sunt elemente optionale ale ferestrei termopan si trebuie alese in functie de utilitate. Accesoriile cuprind glafuri interioare si exterioare, plase de tantari, rulouri si obloane. Toate acestea pot fi realizate pentru a fi in ton cu nuanta profilului.

 

Este important sa stii elementele componente ale ferestrei termopan si legatura dintre acestea pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru proiectul tau. O fereastra de calitate si bine intretinuta poate dura chiar 50 de ani, asa ca e bine sa profiti la maximum la avantajele tamplariei termopan.

Descopera gama de produse termopan

 

Pe pagina noastra, gasesti informatii despre diverse profile din aluminiu si pvc, precum si specificatiile tehnice ale acestora (numar de camere, adancime, grosime sticla, coeficient termic). Iar pentru sfaturi si informatii suplimentare, ii poti contacta oricand pe specialistii nostri.